fredag 2 mars 2012

Den perfekta jeansbaken

Du har säkert märkt att vissa jeans får dig att se kanon ut, medan andra är mindre smickrande. Det handlar om flera olika faktorer som får dig att passa mer eller mindre bra i jeansen, men idag tänkte jag fokusera på jeansens baksida och hur din bakdel ser ut i jeansen.
Det som till väldigt stor del avgör hur jeansen ser ut på är hur fickorna är placerade.

Våra ögon söker linjer att följa. Det gör de i alla sammanhang, och det har att göra med att vi behöver struktur. Linjerna som ögonen hittar och följer i våra plagg kan antingen längd eller bredda, beroende på hur linjerna går.
Generellt breddar horizontella linjer medan lodrätta linjer längdar.





Om bakfickorna sitter långt ut på sidorna, så kommer de att "dra ut" illusionen av din bak, vilket får den att se bredare ut.
Bredden förstärks också av de eventuella dekorsömmar som finns på fickorna.






Dekorsömmar som är framträdande kan också forma illusionen av din bak på annat sätt. Om du tittar på jeansbaken till höger så ser du att en av sömmarna pekar från det övre, inre hörnet ner till det nedre och yttre hörnet ( se pilen). Det får din bak att se bredare ut precis i fickans nederkant.








På den här byxan ser du att den kraftig markerade "ok-skärningen" breddar över höften medan fickorna  med sina snedställda nederspetsar gör att baken kommer att smalna av nedåt.









Slutligen en jeansbyxa i klassisk modell dör bakfickorna dels saknar markerade sömmar, dels sitter hyfsat mitt på bakstyckena. De är mest klädsamt för dig som har en lite bredare rumpa och som inte vill framhäva den extra mycket.



Slutligen vill jag säga att det inte ligger någon automatisk bedömning av vad som är bra eller dåligt när det gäller snitt som breddar eller längdar. Det är hur du upplever att det ser ut som är det viktiga. Förhoppningsvis har den här texten gett dig en liten förståelse för varför vissa av dina jeans sitter kanon, medan du inte alls trivs i andra.
Dessutom kan du tänka på hur fickornas utseende påverkar nästa gång det är dags att köpa jeans, eller andra byxor med bakfickor.
Byxor helt utan bakfickor tenderar för övrigt att bredda baken mer än byxor med fickor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...