måndag 5 mars 2012

Att göra intryck

Du får aldrig en andra chans att göra ett första intryck, heter det. Och visst ligger det en del sanning i de orden.
Vi är snabba på att göra bedömningar av andra människor. Det ligger biologiskt i oss och är något vi ofta gör helt omedvetet. Från början var det en överlevnadsinstinkt. Vi behövde blixtsnabba analysera om personen framför oss var ett hot eller var vänligt sinnad. I dag fungerar mekanismen på samma sätt, men vi har ofta andra (omedvetna) frågeställningar:
  • Är hen lämlig för jobbet?
  • Är hen kompetent?
  • Finns det en chans att få rulla runt i sänghalmen?
Det som bedöms är en helhet. I den helheten ingår ditt utséende vilket innefattar dina kläder och ditt kroppsspråk. Annat som spelar in är så klart det du säger, men många gånger är det inte VAD du säger som är det viktigaste, utan HUR du säger det: tonfall, röst, dialekt, säkerhet, kunskap etc.
Här är några tips på hur du gör ett bra intryck som är gångbart i de flesta sammanhang:
  • KLÄDER: klä dig efter tillfälle. Är du osäker be om tips från andra som kan ha erfarenheter att dela med sig av. Det kan vara lika illa att vara för uppklädd som att vara för sjavigt klädd. Hel och ren är alltid rätt. Fundera på om du behöver ta klädernas hjälp för att "tona ner" dig eller om det kanske ska hjälpa dig att framhäva din personlighet.
  • KROPPSSPRÅK: Stå stadigt, sträck på dig, lyft hakan något och slappna av i axlarna. Om du sitter ner, så sitt avspänt utan att vara hopsjunken.
  • SKAKA HAND: hur du hälsar är av stor vikt. Om du är i en situation där en handskakning är på plats bör du vara beredd på att ge ett fast, men inte för hårt handslag. När du möter den andres hand får du till viss del anpassa dig till hans eller hennes handslag, men försök att tänka att du vill hälsa hjärtligt och varmt och att den andre personen ska känna att du kramar om honom/henne via handen en kort sekund.
  • LE: men inte onaturligt mycket. Träna på att le med både mun och ögon. En mun som ler men där inte leendet avspeglas i ögonen tolkas som ett falskt leende och vips är det ingen som litar på dig eller tolkar det som att du är osäker. 
  • HÅLLNING: Luta dig lite lätt fram emot den du talar med. Det skapar förtroende och visar på intresse. Stå inte för nära dock, för då kan den du talar med känna sig trängd.
  • ÖGONEN: Träna dig på att hålla ögonkontakt om du känner dig osäker på det. Inte stirra hela tiden, men fånga blicken hos den du talar med med jämna mellanrum och under kortare stunder. Känns det svårt, så försök att se det som att du ska ta reda på ögonfärgen hos den du talar med.
  • BENEN: försök att stå stilla och stadigt men rör på dig om det finns en anledning till det. Se till att du inte nervöst står och väger fram och tillbaka eller stampar och trampar på stället.
  • ARMARNA: får gärna gestikulera då det ger tyngd till det du säger. Se bara till att du inte viftar alltför ihärdigt utan använd dem för att förstärka det du säger.
Och jodå, då kan visst få en andra chans att göra ett nytt intryck. Under förutsättning att du får träffa personen/personerna igen vill säga. Vid en anställningsintervju kan det vara vinna eller försvinna, men vid andra situationer kan du få flera tillfällen att visa vem du är. Om du vet med dig att det första tillfället inte var till din fördel av en eller annan anledning kan du antingen välja att ta upp det själv och kanske komma med en ursäkt eller förklaring. Alternativt låter du det bero. Det kan ju vara så att det bara är din egen känsla av att du inte gjorde ett gott intryck. Den andra personen kanske inte alls såg det så, och då är det onödigt att få honom eller henne in i de tankebanorna.
Får du en chans att träffa samma person flera gånger, kommer hen att kunna omvärdera dig som person, kanske till och med många gånger. Du är inte bättre än din senaste prestation, som man brukar säga. Men det är självklart så att alla inklusive du kan göra misstag ibland och om det händer inför en person som har träffat dig många gånger tidigare, så kommer det vara den samlade bilden av dig som är avgörande - inte ett tillfälligt misstag.

Mitt FAVORITTIPS när det gäller att göra intryck är annars att visa ett genuint intresse för den andre personen. Då kommer du att för evigt bli ihågkommen som en mycket trevlig människa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...